EXCURSIONS I CAMINADES

Monte Paterno i volta a les Tre Cime de Lavaredo des de Locatelli


02/08/2021
Itinerari:

RIFUGIO LOCATELLI - ferrata DI LUCA - FORCELLA DEI CAMOSCIO - MONTE PATERNO - FORCELLA DEI CAMOSCIO - FORCELLA PASSAPORTO - FORCELLA DE LAVAREDO - RIFUGIO LANGALM - PASSO DEI MEZZO - FORCELLA COL DEI MEZZO - RIFUGIO AURONZO

Zona:
ALPS /DOLOMITES
Accessos:

Sortida: Refugi Locatelli.

Arribada: Aparcament Auronzo

Durada:
5.15 hores
Tipus:
Travessa + ferrada
Desnivell:
470m de pujada i 530m de baixada
Distància:
7,7 kms
Comentaris:

Des del refugi Locatelli encarem cap al Paterno, agafant la carena que hi ha hi després del refugi obert, un xic més avall del refugi  principal. El camí cresteja però no és complicat fins a arribar a unes galeries. Una primera de curteta i una segona més llarga.

Aquesta segona potser fa uns 400-500m, amb forta pujada, fosca i amb graons molt irregulars. De tant en tant es van trobant obertures a la pedra que mostren paisatges espectaculars. Per fer aquest galeria caldrà casc i frontal.

 

Just després de la galeria arribem a la via ferrada. No és una ferrada complicada, però cal anar equipat per fer-la. Podríem dir que té forces trossos de camí equipat (sentiero attrezzato).

Arribats a la Forcella dei Camoscio, encarem el darrer tram de ferrada per pujar al Monte Paterno. Aquí trobarem un tram que es fa servir per pujar i un tram que es fa servir per baixar (ben indicat). Això també segurament és així perquè aquesta ferrada (i aquest cim) són molt concorreguts.

Nosaltres perquè anem aviat (de fet tampoc tant...) no hem trobat gaire gent. Hem començat a trobar-ne quan baixàvem.

El darrer tram per arribar a dalt del Paterno ja no hi ha ferrada, però també caldrà vigilar ja que el terreny és molt descompost i és fàcil fer moure les pedres. No cal dir que des de dalt del Monte Paterno les vistes són espectaculars, només cal mirar les fotos de la ressenya.

 

Fem la ferrada de baixa i tornem a la forcella de Camoscio. Una vegada aquí baixarem per un camí força dret per perdre alçada i anar a buscar un camí que flanqueja i que passa per la forcella Passaporto. Ara podríem dir que ja no és ferrada, sinó que es camí equipat.

Trobarem galeries curtetes , alguna escala, passamans i cable però tot de molt bon fer, fins a sortir de la darrera galeria que ens deixa a sobre la forcella de Lavaredo. Res del que hem fet és complicat tècnicament, però cal anar amb equip per ferrades i tenir en compte que tot sovint hi ha passos aèris.

 

Una vegada a la forcella de Lavaredo, tornar a la refugi d'Auronzo ens portaria 30-35 minuts, però com que el temps aguanta decidim fer la volta a les Tre Cime per l'Oest.

Per això deixarem la marabunda de gent i travessarem directament al refugi Langalm, tot veient les Tre Cime des del Nord que és la vista clàssica que se'n té d'elles. En el refugi tornem a trobar més gent que fa la típica volta que ara ens portarà a la forcella Col dei Mezzo primer i després a Auronzo.

 

Veure mapa editorial Tabacco número 10.

NOTÍCIES

Sortides Centpeus 2023 (2a part)
Això és el que queda per aquesta temporada.

Marmotes de biblioteca
Sinó podem caminar, alguna cosa hem de fer...

Els Centpeus signen el Manifest a favor dels Camins Vells
Si ets una entitat o associació adhereix-te al manifest!

Rebem un diploma dels Amics de Sant Aniol d'Aguja
Els Centpeus estem implicats amb la recuperació del refugi i de l'entorn de Sant Aniol


LES MILLORS FOTOS