EXCURSIONS I CAMINADES

El torrent de Pareis


07/04/2023
Itinerari:

SANT PERE D’ESCORCA – mirador – TORRENT DE LLUC - S’ENTREFORC – SA FOSCA – TORRENT DE PAREIS - GORG DES CAPELLÀ - COVA DES ROMAGUERAL –  ES DEGOTÍS - GORG DE SA FIGUERA - S'HORTET - S’OLLA DE PAREIS – CALA DE PAREIS - SA CALOBRA

Zona:
MALLORCA /SERRA TRAMUNTANA
Accessos:

Sortida: Sant Pere d'Escorca. Aparcament de l'antic restaurant.

Arribada: Sa Calobra (aparcament).

Durada:
6 hores
Tipus:
Travessa
Desnivell:
330m de pujada i 980m de baixada
Distància:
9,1 kms
Comentaris:

Aquest torrent està considerat com una de les joies de Mallorca i després de fer-lo, en podem donar fe.

Hem gaudit i admirat cada metre d'aquest paratge que ens ha deixat diverses vegades sense paraules. Intentarem reflexar-ho en la ressenya i en les fotos, però sabem que serà complicat.

 

Abans de començar aquesta ressenya comentarem diverses coses.

 

1) Per fer l'activitat ens han acompanyat uns amics de Mallorca (la Lourdes i en Gabi) i en Tià Vallbona, que amb nosaltres ha fet per 114a vegada el torrent de Pareis. El guiatge d'en Tià ha sigut un luxe d'aquells que ens trobem poques vegades els amants de la muntanya.

El seu conaixament minuciós de la zona ha fet que anem descobrint els racons més amagats, a la vegada que ens ha anat assessorant en els passos més complicats.  A més ha acompanyat la caminada amb un munt d'anècdotes històriques i llegendes que han acabat d'arrodonir una activitat espectacular.

Valguin aquestes quatre ratlles d'agraïment per un dia memorable i tots els consells que ens ha donat en aquestes caminades  dels Centpeus a la Serra de Tramuntana.

 

2) El gps ha servit de poc durant la caminada, una vegada en el torrent els satèl·lits es perdien sovint i cal estar atent a les fites per seguir avançant torrent avall. En aquest sentit el track adjuntat a la caminada, tot i ser real, l'hem hagut de retocar perquè quedés més coherent.

 

3) No és una caminada apte per tots els públics i cal anar ben calçat i preparat per fer-la. Algunes vegades caldrà posar mans i fer desgrimpades que poden no agradar a gent amb vertigen. També cal mirar d'evitar les calorades, ja que aquesta caminada sense un conaixament de la zona es pot allargar força més.

 

Dit això anirem per explicar la ruta.

 

Iniciarem la trescada a l'aparcament d'un antic restaurant, que està a tocar l'ermita de Sant Pere d'Escorca. L'ermita és privada i un portal ens impedeix acostar-nos-hi.

Avui no seguirem marques de GR, per perdre la costum. El camí està fresat, hi ha fites i també un rètol indicador al principi.

 

Tot baixant al torrent farem diverses parades, veiem clarament el camí que segueix el torrent i tenim vistes del quarter des Carabineros i del Puig Roig. També en Tià ens ensenya els 7 ecos que ressonen en el torrent, si fem un crit des d'aquesta zona.

 

Continuem baixant per un camí pedregós fins a arribar a la llera del torrent de Lluc, a partir d'aquí a vegades passarem per la llera del riu i a vegades passarem pels costats, però sempre anirem seguint el torrent cap al mar.

Avançarem una mica més fins a arribar a la zona coneguda com s'Entrefort on conflueixen els torrents de Lluc i el del Gorg Blau per començar el famós torrent de Pareis. Aquí farem el primer berenar del dia.

Abans de seguir avall, entrarem una mica al torrent del Gorg Blau, a la zona coneguda com sa Fosca, on en Tià ens explica el que va costar fins que es va aconseguir baixar per primera vegada aquest torrent, que s'ha tenir experiència per baixa-lo, utilitzant neoprè i que es passa per un punt anoment el pas de s'acollonament.

 

Seguim torrent avall i anem seguint les fites o marques. Al cap de poc trobarem es Gorg des Capellà, on en el 1949 un capellà que anava amb un nois de Lluc va perdre la vida ofegat en aquest gorg, i el que els nois van haver de fer per demanar ajuda.

Un xic més avall trobarem la cova des Romagueral (també anomenada popularment cova de sa Campana, de sa Pera o de sa Vulva). Aquí farem el segon berenar.

 

Seguim una mica més i trobem la font des Degotís, on sorprenentment raja alguna gota i més endavant trobarem un altre gorg que en Tià anomena de sa Figuera, encara que no en sap el nom.

 

En estem acostant a la part final de la caminada, que torna a ser un indret espectacular, s'Olla de Pareis. Abans però deixarem el camí de s'Hortet a l'esquerre, i l'Hortet al costat del torrent (que havia tingut una font que avui ja no hi ha).

Una vegada a s'Olla, veiem la cala de Pareis amb el mar a davant. Un tunel obert a la pedra ens permetrà anar fins a sa Calobra fent un passeig molt turístic.

Des de s'Olla de Pareis podem veure el carrer Nou (una canal) que ens permetria seguir fins a sa Calobra per un camí alternatiu més abrupte (actualment no s'utilitza). També en Tià ens indica uns quants passos que ens permetrien anar cap a es Turmàs o al Morro de sa Vaca... (el pas del Racó, el pas de les Piquetes, el pas del Morro, el pas de s'Argamassa).

 

Nosaltres anirem però a sa Calobra on farem una banyada i el tercer berenar del dia, amb una mica més de xibarri del que haguéssim volgut, però amb la satisfacció d'haver culminat un dia rodó. 

NOTÍCIES

Sortides Centpeus 2023 (1a part)
Aquí teniu la primera part de la programació d'aquest any

Marmotes de biblioteca
Sinó podem caminar, alguna cosa hem de fer...

Els Centpeus signen el Manifest a favor dels Camins Vells
Si ets una entitat o associació adhereix-te al manifest!

Rebem un diploma dels Amics de Sant Aniol d'Aguja
Els Centpeus estem implicats amb la recuperació del refugi i de l'entorn de Sant Aniol


LES MILLORS FOTOS