EXCURSIONS I CAMINADES

Travessa Pirineu 23 : Puente de Literola - Refugi Estós


05/08/2014
Itinerari:

PUENTE DE LITEROLA – CABAÑA DE LLOSERO – TURONET DE AMORRIADOR - CABAÑA DEL FORCALLO – IBONET DE LITEROLA – COLLADO UBAGO – HITO ESTE DEL PERDIGUERO - PERDIGUERO – HITO ESTE DEL PERDIGUERO - COLLADO UBAGO – IBONET DE PERDIGUERO - PLETA DE PERDIGUERO – CUARTEL MILITAR DE ESTÓS – CABANA DEL TURMO - REFUGI ESTÓS

Zona:
PIRINEU-HUESCA
Accessos:

Puente de Literola. 10 minutets passat Benasque en direcció Hospital de Benasque. Trobem un pont, i després hi ha una petita zona d'aparcament. 100m més amunt comença un camí pel costat esquerre de la carretera que va pujant de manera continuada.

Refugi Estós. No hi ha accés amb cotxe. El camí més a prop, és deixar els cotxes a l'aparcament de la Vall d'Estós i llavors accedir per GR. Creiem que hi ha unes 2,5 hores fins al refugi.

Durada:
10.20 hores
Tipus:
travessa
Desnivell:
1780m de pujada i 1480m de baixada
Distància:
16,7 kms
Comentaris:

Etapa molt llarga i dura. Cal estar ben preparat físicament.

La gran quantitat i varietat de pedres i tarteres que es troben a partir del collado de Ubago no ajuden tampoc a fer fàcil l'etapa. També la baixada fins a la vall d'Estós des del collado de Ubago hi ha un pedrigoleig important.

Inicialment hi ha marques amb ratlles de dos colors, verd clar i verd fosc. De mica en mica les marques esdevenen vermelles i prou.

Ens havíem plantejat una variant, per baixar del Perdiguero pel collado Superior de Literola, perdre una mica d'alçada i llavors anar a buscar el Portillon de Ôo, però això afegia complicació tècnica a l'etapa i una mica més de cansament que hem volgut evitar. Per anar del Perdiguero al Portillón de Ôo de manera directa cal fer escalada, pels caminadors normals no és apte.

Baixant de la Pleta de Perdiguero, hi ha un moment que es deixa el camí més marcat per agafar un trencall més a la dreta que cal estar atent.

Els satèlits s'han perdut diverses vegades i per això el track queda tallat.

NOTÍCIES

Sortides Centpeus 2024 (1a part)
Aquí teniu la primera part de la programació d'aquest any

Marmotes de biblioteca
Sinó podem caminar, alguna cosa hem de fer...

Els Centpeus signen el Manifest a favor dels Camins Vells
Si ets una entitat o associació adhereix-te al manifest!

Rebem un diploma dels Amics de Sant Aniol d'Aguja
Els Centpeus estem implicats amb la recuperació del refugi i de l'entorn de Sant Aniol


LES MILLORS FOTOS