EXCURSIONS I CAMINADES

Travessa Pirineu 34 : Guarrinza - Refugio de Belagua


01/08/2017
Itinerari:

GUARRINZA - BARRANCO DE ACHERITO – BARCAL DE ACHERITO - PUERTO DE ACHERITO - COLLADO DE PRETRACHEMA (o PUERTO DE ANSÓ)- PETRACHEMA (o ANSABERE) – COLLADO DE LINZA - HOLLA (FOYA) DE LA SOLANA – LA PAQUINZA LINZOLA – AZTAPARRETA - COLLADO DE LARRERIA – PASO DE SEMETO - REFUGIO DE BELAGUA

Zona:
PIRINEU-HUESCA
Accessos:

Sortida: Guarrinza. Zona aparcament Dolmenes del Arroyo. S'hi arriba amb una carretera estreta que esdevé pista de terra a partir del Puen de Oza.

Arribada: Refugi Belagua. S'hi arriba amb carretera asfaltada (la NA-1370).

Durada:
9.35 hores
Tipus:
travessa
Desnivell:
1570m de pujada i 1400m de baixada
Distància:
21,5 kms
Comentaris:

Durant tota la caminada trobem pocs indicadors i no són gaire clars.

 

Inicilament seguim marques grogues-verdes, però les deixarem ben aviat, creiem que porten al Paso de Anzotiello, per tant al Barcal d'Acherito ja s'hi arriba sense marques.

 

Abans d'arribar al Puerto de Acherito passem pel dolmen del mateix nom. Cal estar atents, ja que en aquesta zona els dolmens estan enterrats de pedres i costa distingir-los. De fet estem segurs que ens n'hem perdut molts, ja que sense el senyal indicador costen molt de veure. 

 

Des del Puerto de Acherito, cal baixar una mica i fer un flangueig per arribar a la tartera de sota l'Agulla Sud d'Ansabere. A mitja tartera es troba un camí fresat de pujada que ens portarà al collado del Petrachema. Una vegada allà encara ens quedaran 300m per fer cim.

 

Durant la caminada i des del cim tenim vistes espectaculars de les Agulles d'Ansabere i la Mesa de los Tres Reyes. 

 

La Mesa de los Tres Reyes té molta anomenada i sempre hi ha molta gent pujant-hi. Tot i així hi ha qui considera que el Petrachema té molt millor vista. Nosaltres no podem comparar perquè les dues vegades que hem fet aquesta etapa de la Travessa del Pirineu, hem passat pel Petrachema, però us podem assegurar que tot i ser una muntanya que no arriba a 2400m el Petrachema és imprescindible si vens a aquesta zona.

 

Al collado de Linza trobarem marques del GR-12, però també les deixarem aviat per anar a fer la Paquinza de Linzola. Per fer la Paquinza fem una marrada que ens fa patir més del compte...(podeu veure el track). També cal tenir en compte que el camí de baixada fins a trobar el GR-12 no existeix com tal.

 

El darrer tram des del collado de Larreria fins al refugi de Belagua es passa per unes fagedes espectaculars, amb arbres centenaris, que ja van preparant l'arribada a Irati.

NOTÍCIES

Sortides Centpeus 2024 (1a part)
Aquí teniu la primera part de la programació d'aquest any

Marmotes de biblioteca
Sinó podem caminar, alguna cosa hem de fer...

Els Centpeus signen el Manifest a favor dels Camins Vells
Si ets una entitat o associació adhereix-te al manifest!

Rebem un diploma dels Amics de Sant Aniol d'Aguja
Els Centpeus estem implicats amb la recuperació del refugi i de l'entorn de Sant Aniol


LES MILLORS FOTOS