EXCURSIONS I CAMINADES

Travessa Pirineu 39 : Aldude - Erratzu


06/08/2019
Itinerari:

ALDUDE – MAKUREA - BERDERIKZO LEPOA – BAZALDEGUI LEPOA – ARGAÑETAKO HAITZA – DORRAIN – URDANDEGIETA – BURDINGURUTX (980m) – SAKANA (1120m) – SAKANAKO LEPOA – AURLUXE – AUZA (1304m) – ASTOBIZKAR - ARPEGIKO HARRIA – SAN GREGORIO(ermita) - ERRATZU

Zona:
PIRINEU-NAVARRA
Accessos:

Sortida: Aldude.
Arribada: Erratzu.

Durada:
7.00 hores
Tipus:
travessa
Desnivell:
1020m de pujada i 1090m de baixada
Distància:
15,8 kms
Comentaris:

No fem el tros d’Urepele a Aldude ja que és tot carretera asfaltada. Comencem del poble d'Aldude, a la plaça de l’església.

 

Seguim marques grogues inicialment, surten de la mateixa església. Indiquen 5 hores fins Hargibel/Argibel. No és la direcció correcte, aquest és un pic que està a l’Oest i que no hi passarem.

 

Inicialment el camí és una pista asfaltada que puja guanyant alçada ràpidament, ben aviat es converteix en pista de terra, a l'entrada de la casa MAKUREA i continua pujant fortament, fins a trobar el bosc que llavors es suavitza, fins a arribar el coll de BERDERIKZO.

 

A BERDERIKZO lepoa a més de passar-hi l'ARP, ens trobem que ara ho han marcat amb marques vermelles-blanques del GTR5. Serà més fàcil seguir el camí doncs.
En aquest tram, estarem carenant i seguint la frontera, que ens portaria fins al Port d’Izpegui sinó la deixessim.

 

Les marques de GTR les deixarem la primera vegada per pujar al SAKANA, però baixant les tornarem a trobar al Sakanako Lepoa. De totes maneres un xic més endavant (10 minuts) les tornarem a deixar (ara definitivament) per pujar l'AUZA.

 

A Sakana, fem una primera parada de 30 minuts i a dalt del pic Auza, després de trobar els companys que feien la ruta al revés per tenir els transport controlat, fem una segona parada un pèl més llarga.

 

Des de l'AUZA baixarem directament cap a ERRATZU. Tot i que hi hauria d'haver camí no molt fresat, el trobem força més avall i gran part de la caminada baixem buscant la part menys costeruda. Segurament el camí segueix força la carena.
Passarem per ARPEGIKO HARRIA, un petit sortint, per continuar baixant i finalment arribar al barri IÑARBIL i l'ermita de SAN GREGORIO.

Arribarem a ERRATZUN pel costat del càmping Baztan.

 

Des de l'AUZA teníem altres opcions, com per exemple la que vam fer la primera etapa, que vam anar a XORILEPO i llavors baixar a ERRATZU seguint direcció NW. Una altra opció que ens havíem plantejat era seguir el GTR5 fins al Port d'Izpegui.

 

El dia s'aixeca amb boira i a mig matí veiem el sol. Durant tota la caminada tenim una xafogor important, ja que la humitat és molt gran.

NOTÍCIES

Sortides Centpeus 2024 (1a part)
Aquí teniu la primera part de la programació d'aquest any

Marmotes de biblioteca
Sinó podem caminar, alguna cosa hem de fer...

Els Centpeus signen el Manifest a favor dels Camins Vells
Si ets una entitat o associació adhereix-te al manifest!

Rebem un diploma dels Amics de Sant Aniol d'Aguja
Els Centpeus estem implicats amb la recuperació del refugi i de l'entorn de Sant Aniol


LES MILLORS FOTOS