EXCURSIONS I CAMINADES

Travessa Pirineu 40 : Erratzu - Urdazubi


07/08/2019
Itinerari:

BOZATE (prop Erratzu) – IRIBERRIKO BORDA – ITZULEGI – WASHINGTON - OTZAGAZTELUKO BORDA – MINETAKO ZOKOA – ZELAIA – URREPUTZU – ESTEBEREN LEPOA – GOROSPIL (700m) – MUGAKO LEPOA – BANKEROREN LARREAK – TELLERIA AUZOA – IRIBEHEREA – URDAZUBI/URDAX

Zona:
PIRINEU-NAVARRA
Accessos:

Sortida: Bozate (barri que està a prop Erratzu).
Arribada: Urdazubi.

Durada:
7.45 hores
Tipus:
travessa
Desnivell:
940m de pujada i 1150m de baixada
Distància:
23,8 kms
Comentaris:

Anem al barri de Bozate per començar a caminar. Seguim un rètol que indica Lizardiko borda.
No trobem marques inicialment, tot i que al cap d'una estona hauríem de seguir segons el mapa un PR-6.
Passem per un seguit de pistes de terra que passen pel mig de fagedes i anem guanyant alçada.

 

Arribem a ITZULEGI on creua una carretera asfaltada, que seguirem uns 10 minuts, fins a arribar a les ruines d'una casa que en el mapa rep el nom de Washington.

 

Des d'aquí baixarem per una pista envoltats per falgueres (per variar) fins a arribar a Otzagazteluko borda. Aquí la pista es converteix en camí estret i les falgueres passen a fer 2m d'alçada. Arribem a la zona del riu on farem la primera parada d'avui (30 min).

 

Després d'esmorzar pugem fins a trobar una pista per on passa el GR (que també ve de Itzulegi). La propera fita serà Minetako Zokoa, teòricament uns jaciments arqueològics, però l'únic que veiem és, durant força estona, munts de pedres força alts coberts de verdet, al costat de camí. El lloc on ens sembla més emblemàtic és una petita edificació que podia haver estat una cort de bestiar. La porta la cort/borda curiosament és el tronc d'un abre molt ample.

 

Seguim el camí que ens portarà a seguir el riu una estona, fins a arribar a un lloc anomenat Urreputzu. Aquí començarem a enfilar seguint el PR-6 segons el mapa, però a la pràctica no hi ha marques, sinó només algun rètol ocasional.

 

Anirem a sortir a l'aparcament d'un restaurant, Burkaitzeko borda. D'aquí desferem la carretera que porta al restaurant per agafar una pista de terra fronterera que ens portarà al coll d'Esteberen.
Aquí deixarem la pista per fer el pic de Gorospil (700m), que és opcional fer-lo, ja que es podria seguir per la pista fins al Mugako lepoa.

 

La pujada al pic Gorospil val la pena ja que per primera vegada tenim una vista espectacular del mar Cantàbric. Aprofitem per fer una parada d'uns 30 minuts per menjar, al mateix temps que desenes de voltors també estan fent el seu tiberi amb un animal mort uns centenars de metres més avall.

 

Baixem del Gorospil cap al coll de Mugako, allà deixem la pista per agafar una camí que va en direcció W, uns metres per sota de la pista. El camí baixa per unes pastures que s'anomenen Bankeroren.
A partir d'aquí el camí ja no té gaires més coses a explicar, baixa de manera continuada, fins a trobar la carretera nacional que porta a Pamplona.
La travessem i amb 10 minuts més arribarem a Urdazubi, primer a la zona del riu i després a la plaça de l'església.

 

El dia també s'ha llevat amb boira avui i ben aviat ha aparegut el sol. La xafogor ha sigut altíssima durant tota la caminada.

NOTÍCIES

Sortides Centpeus 2024 (1a part)
Aquí teniu la primera part de la programació d'aquest any

Marmotes de biblioteca
Sinó podem caminar, alguna cosa hem de fer...

Els Centpeus signen el Manifest a favor dels Camins Vells
Si ets una entitat o associació adhereix-te al manifest!

Rebem un diploma dels Amics de Sant Aniol d'Aguja
Els Centpeus estem implicats amb la recuperació del refugi i de l'entorn de Sant Aniol


LES MILLORS FOTOS