EXCURSIONS I CAMINADES

Travessa Pirineu 42 : Sara - Hendaye


09/08/2019
Itinerari:

LEHENBIZKAI (Sara) – LARUN (900m) – coll - ZIZKUITZA (704m) – LARUN TXIKI (698m) – ZUBIRIA (568m) – DESKARGAKO LEPOA – COL ABEILLES – COL IBARDIN – COL DES JONCS – PITARE - OSINGO LEPOA – XOLDOKO GAINA – ROCHER DES PERDIX – LARRETXEKOBORDA – GARLATZ – MIGELXOEN BORDA - HENDAYE(platja)

Zona:
PIRINEU-EUSKADI
Accessos:

Sortida: Lehenbizkai (Sara). Des d'aquest barri agafem un pista que acaba en un dipòsit d'aigua (on la carretera no continua), que està uns 100m de desnivell per sobre el barri. La pista la seguim durant 1,5 kms. Just abans del dipòsit, arribem a un punt que hi ha una mica de zona d'aparcament al costat de la pista i un rètol indicador que posa Col de Cols. Sortim d'aquest punt.
Arribada: Hendaye (platja).

Durada:
9.55 hores
Tipus:
travessa
Desnivell:
1470m de pujada i 1700m de baixada
Distància:
28,2 kms
Comentaris:

Estem en la darrera etapa de la Travessa del Pirineu i aquesta vegada l'hem platenjada força més llarga.

 

Previent que l'etapa serà dura, a la sortida de Lehenbizkai hem intentat guanyar una mica d'alçada i reduir la distància amb els vehicles de logística.

 

Sortim de l'inidicador de col de Cols, abans comentat, no hi ha ni indicadors clars, ni marques. Seguim fletxes blanques ocasionals. El camí però està molt fresat, i de fet, trobem una brigada d'esbrossament que ens ajuda a entendre-ho.
Al primer coll hi trobem una borda en ruïnes i deixem les fletxes blanques. Seguirem direcció NW per arribar al pic Larun.

 

A dalt del Larun hi arriben uns trens cremallera que surten de Sara. No és d'estranyar doncs, que hi trobem gran quantitat de turistes.
A Larun hi arriba una pista més o menys transitable per cotxes 4x4, però cal que tinguin un permís especial.
Mirem les vistes que encara tenim des del Larun i esmorzem una mica separats de la gent (parada de 45 minuts).

 

Del pic baixarem per la pista fins a arribar a un coll, llavors tenim opció de fer els pics Zizkuitza, Larun Txiki i Zubiria que estan molt seguits. Tots els pics es podes esquivar sinó venen de gust fer-los. Nosaltres els fem.
La tornada al camí principal des del pic Zubiria la fem pel mig de falgueres i bardissa...(potser havíem d'haver reculat).

 

Després del Zubiria, hi ha una forta baixada que passa per un collet on hi ha un restaurant anomentat Yasola. En el collet seguirem direcció Nord i anirem a Deskargako lepoa on trobarem el GR-10 i el camí ben marcat.

 

Seguirem el GR-10 per arribar a Ibardin. Tot i que aquest perd una mica d'alçada i potser és més llarg, creiem que al final és la millor opció, ja que a part de ser més maco, no cal superar una altra pujadeta per fer el pic Okalarre (aquesta seria una altra variant). Encara quedaria una darrera opció per anar de Larun a Ibardin que seria seguint la pista que fan servir els cotxes amb permís especial, però aquesta no la recomanem.

 

Arribats a Ibardin, ja ho tenim tot tapat per boira i la xafogor és espectacular. Parada de 30 minuts per dinar.
Al principi d'Ibardin trobem un rètol que posa que la platja d'Hendaia està a 17,5 kms. Pensem que aquest rètol hauria de posar 15 kms.
Continem pel carrer de botigues asfaltat (que teòricament és GR-10) i arribem a l'aparcament del darrer restautant Elizalde, des d'on seguirem pel camí que passa a prop del repetidor. Aquí ja tornem a tenim bones vistes.

 

Han canviat el recorregur del GR-10 respecte la darrera vegada. De fet creiem que fa una marrada innecessària. Pensem que la millor opció és seguir els indicadors del Mont del Calvari i allà tornar a agafar el GR.

 

L'arribada a Hendaye seguint les marques del GR-10 continua siguent perdedora, tal com ho va ser fa 14 anys, hi ha poques marques i es van perdent els carrers finals quan ja s'està al mig de la ciutat.

 

L'etapa ha tornat a ser molt dura i hem tornat a passar molta calor. Dues bones decisions que hem pres durant la caminada: la primera és fer un habituallament amb begudes isotòniques i coca-coles al coll d'Ibardin, la segona és la banyada a l'oceà Atlàntic, una vegada finalitzada l'etapa.

NOTÍCIES

Sortides Centpeus 2024 (1a part)
Aquí teniu la primera part de la programació d'aquest any

Marmotes de biblioteca
Sinó podem caminar, alguna cosa hem de fer...

Els Centpeus signen el Manifest a favor dels Camins Vells
Si ets una entitat o associació adhereix-te al manifest!

Rebem un diploma dels Amics de Sant Aniol d'Aguja
Els Centpeus estem implicats amb la recuperació del refugi i de l'entorn de Sant Aniol


LES MILLORS FOTOS