VIES FERRADES

Baumes Corcades


18/07/2012

Zona:
Osona - Centelles
Accés:

En la carretera C-17 que va de Vic a Barcelona agafar la sortida Centelles nord. Al cap d'uns 400m agafar un trencall a dreta que indica Mas Banyeres i urbanització Puigsagordi. Llavors seguir els indiciadors de via ferrada que estan estratègicament col·locats, fins al punt de sortida on hi ha l'indicador d'inici de ferrada i una mica d'aparcament per vehicles.


Nivell:
Difícil
Rànking:
7/8
Desnivell:
330m

Temps aproximació:
0.15 hores
Temps ferrada:
3.30 hores
Temps descens:
0.45 hores

Aproximació:

Des del mateix rètol indicador, seguim marques grogues  que ens portaran per una pista tallada amb una cadena.

Al cap de poc deixem a dreta el cercle de les Bruixes, que és una rodona de xipresos, que és utilitzada per les bruixes de la zona amb finalitats esotèriques.

Arribem a una pedra de formes curioses i agafem un trencall a la dreta que puja formatament. Al de poc arribarem al començament del primer tram.

Via:

La via té 3 trams diferenciats amb algunes variants que s'han afegit a posteriori.

Els inicis dels trams estan marcats en vermell, mentre que les aproximacions estan senyalitzades en groc.

El primer tram  ja comença fort. És força vertical i aèri i a més ja hi trobarem algun desplom que ens començarà a fer suar.

La ferrada va creuant el camí de tornada per tant es poden esquivar aquests passos, però com que serà una constant en la ferrada és bo que provem de fer-los ja que també ens indicarà si estem capacitats per fer els passos que trobarem més endavant.

El segon tram estava format inicialment per un flenqueix lateral molt gran tot seguint la bauma que dóna el nom a la ferrada i ara s'hi han afegit un parell de trams addicionals.

Un primer afegit és el pont nepalí de 65m de llarg, que per accedir-hi ja haurem de fer un accés que té la seva gràcia. Per passar el pont es tarden uns 10 minuts que no et deixen indiferent. Això fa que s'hi puguin fer algunes retencions en dies de més afluència. El cable del pont segurament amb el temps s'ha destensat una mica. Cal estar especialment atent a l'hora de travessar-lo.

Seguim flanquejant fins arribar a un punt que indica la variant de l'esperó. Aquesta variant té dues opcions una de fàcil i una de molt difícil. Més endavant ens permetrà escollir quina opció agafem.

La variant coneguda com la de l'esperó està considerada com a molt difícil a més de ser molt aèria i exigent, té diversos desploms que t'hi fan ser de valent. Nosaltres al final vam descartar aquesta opció perquè veníem ja una mica justos de forces i encara ens quedava el darrer tram.

Després de pujar una escala del "bahaus" i alguna grapa més acabarem la variant fàcil de l'esperó.

Haurem de pujar unes feixes que hi ha amb algun prat de vaques, travessar la carreretera asfaltada que puja al Puigsagordi i fer una mica més camí amb forta pendent abans de començar el darrer tram.

El tercer tram comença just en una de les imatges clàssiques d'aquesta via que és una escala penjant.

Aquest tram és també altètic. Haurem de superar un primer desplom perquè ens deixi a sota una barra que hi ha a l'escala. Una vegada superada l'escala també trobarem un parell més desploms que ens deixaran en un camí que ens acabarà depujar al Puigsagordi (972m).

Descens:

Des del Puigsagordi, baixem tot seguint marques grogues que ens faran crear la ferrada diverses vegades.

Duran la baixada trobarem alguna grapa i cordes sense cap complicació.


Corda?
No
Pagament?
No
Altres observacions:

La via està molt ben equipada i mantinguda. Es va equipar el 2003.

És una via exigent que aprofita els punts naturals d'escalada de la pedra en algunes ocasions.

Té diverses variants i en la majoria de casos es poden evitar els trams complicats. La ferrada pròpiament dita està marcada en vermell, mentre que el camí, aproximació esta marcat en groc.

NOTÍCIES

Sortides Centpeus 2024 (1a part)
Aquí teniu la primera part de la programació d'aquest any

Marmotes de biblioteca
Sinó podem caminar, alguna cosa hem de fer...

Els Centpeus signen el Manifest a favor dels Camins Vells
Si ets una entitat o associació adhereix-te al manifest!

Rebem un diploma dels Amics de Sant Aniol d'Aguja
Els Centpeus estem implicats amb la recuperació del refugi i de l'entorn de Sant Aniol


LES MILLORS FOTOS